Wizyta studyjna za nami …

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
28 listopada 2017

W dniu 23.11.2017 r. przedstawicielki dwóch organizacji pozarządowych z terenu gminy Serokomla, w tym z naszego stowarzyszenia 7 osób uczestniczyły w wizycie studyjnej w zakresie „dobrych praktyk” w ramach projektu współpracy pod nazwą „AKADEMIA SMAKU ZIEMI ZAMOJSKIEJ, WŁODAWSKIEJ I ŁUKOWSKIEJ” , realizowanego przez Lokalną Grupę działania RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI w Łukowie.

Nasze kobiety uczestniczą w wyżej opisanym projektem w ramach którego odbyły już warsztaty kulinarne, przygotowując pod czujnym okiem fachowego kucharza stare regionalne potrawy. Przepisy i zdjęcia znajdą się w książce z potrawami regionalnymi.

Następnym etapem tego projektu było szkolenie w gminie Krzywda, a zakończeniem projektu była wizyta studyjna, w celu „podglądnięcia” jak działają inne organizacje pozarządowe.

W programie wyjazdu znalazło się między innymi spotkanie z przedstawicielami Fundacji „Przyroda-Tradycja-Ludzie” i Lokalnej Grupy Działania „Zielony Pierścień” w dworku Kossaków w Kośminie, gdzie rozmawiano o rozwoju lokalnej przedsiębiorczości na bazie produktów lokalnych oraz o realizowanych projektach.

W Starej Wsi uczestnicy zwiedzali przetwórnię- mikroprzedsiębiorstwo „Manufaktura Różana”, wytwarzającą produkty lokalne i tradycyjne z płatków i owoców róży, nie obyło się bez degustacji smakowitości.

Kolejny punkt wizyty zaplanowano w Olejarni „Skarby Natury”, gdzie odbyła się prezentacja firmy, jej wyrobów i realizowanych projektów, a następnie zwiedzano mikroprzedsiębiorstwo „Moje Owoce” w Klementowicach.

Smacznym obiadem uczestnicy wyjazdu zostali poczęstowani w restauracji „Grota Bochotnicka” , gdzie znaleźli chwilę odpoczynku i relaksu przy kawie.

Po południu obyło się zwiedzanie „Siedliska Małgorzaty” w Cholewiance, gdzie realizowana jest jedna z inicjatyw gospodarczych (rękodzieło) w ramach Ekomuzeum Lubelszczyzny „Żywa Tradycja” , następnie prezentacja Kazimierza Dolnego z przedstawieniem produktu regionalnego – kazimierskiego koguta.

Po wyczerpującym i obfitym w zwiedzanie i doświadczenie dniu, nasze uczestniczki szczęśliwie dotarły do Serokomli .

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie